Blog

Marka Bültenine İtiraz

Marka Bültenine İtiraz Nedir?

Marka bültenine itiraz, TÜRKPATENT tarafından her ay yayınlanan marka tescil başvurularına yapılan itiraz sürecini ifade etmektedir. Marka bülteni; TÜRKPATENT tarafından bir marka tescil başvurusunun şekli ve esas incelemeden geçmiş olan markaların yayınlandığı bültendir. Söz konusu markaların yayınlanması amacı, markanın tescil edilmesine engel sebeplerin varlığı halinde üçüncü kişilerin itirazına açık bırakmaktadır.

Marka Bültenine İtiraz Nasıl Yapılır?

Marka bültenine itiraz süresi, markanın bülten yayınlanmasından sonraki iki ay içerisinde yapılması gerekmektedir. Marka tescili başvurusuna itiraz TÜRKPATENT elektronik ortamda başvuru formunun doldurulması yoluyla yapılmaktadır. Söz konusu başvuru formunda;

  • İtirazda bulunan kişi veya vekilinin kimlik bilgileri ve imzası,
  • Kanun madde ve fıkraları belirterek yapılan itiraz gerekçeleri,
  • İtiraz ücretinin ödendiğini gösterir belgenin sunulması gerekmektedir.

Marka Bültenine İtiraz Sebepleri Nelerdir?

Bir marka tescil başvurusu ilk olarak şekli ve esas incelemeye tabi tutulmaktadır. Şekli inceleme, başvurunun usul ve prosedürleriyle alakalıdır; başvuru belgelerin eksiksiz sunulması, yetkili kişilerin başvurulması gibi hususlar değerlendirilmektedir. Marka başvurur esas inceleme ise, SMK m.5 uyarınca mutlak ret sebeplerine göre incelenmektedir.

Marka bültenine itiraz, SMK m.5 mutlak ret nedenleri ile SMK m.6 nispi ret nedenlerine göre yapılmaktadır.  Marka tescili mutlak ret nedenleri ve örneklerine “Marka Tescili Mutlak Ret Nedenleri” hakkında makalemizi inceleyebilirsiniz. Bu makalemizde marka tescili nispi ret nedenleri hakkında açıklamalar yapılacaktır.

Benzer Marka İtirazı (SMK m.6/1)

Bir marka tescil başvurusuna SMK m.6/1 benzer marka itirazında bulunabilmek için;

  • Marka tescil başvurusunda önce tescil edilmiş veya tescil başvurusu yapılmış olması,
  • Her iki markanın aynı veya benzer olması,
  • Her iki markanın kapsadığı mal veya hizmet sınıfın aynı veya benzer olması,
  • Halk tarafından her iki markanın karıştırılma ihtimali olması gerekmektedir.

Halk tarafından karıştırma ihtimali, ilgili markanın hitap ettiği tüketici kesimi dikkate alınmaktadır. Örneğin; bir oyuncak markasının hitap ettiği kesimler çocuklar ve ebeveyniler olup, bu kesimler için markaların karıştırılma ihtimali dikkate alınmaktadır.

Ticari Vekil veya Temsilcinin Marka Tescil Başvurusu (SMK m.6/2)

Bazı yabancı markaların Türkiye marka tescili bulunmamaktadır. Söz konusu markalar faaliyetlerini, satışı ticari vekil ve temsilciler yoluyla yapmaktadır. Söz konusu ticari vekil ve temsilcilerin kötü niyetli olarak marka tescil başvurusu ve tescilin önüne geçilmek istenmiştir. Söz konusu marka bültenine itiraz sebebine dayanmak için;

  • Marka sahibinin izni olmaması,
  • Haklı bir sebebin olmaması,
  • Markanın aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerinin tescil edilmek istenmesi gerekmektedir.

Tescilsiz Markanın İtiraz Hakkı (SMK m.6/3)

Bir marka tescil edilmemiş olsa dahi, ticaret hayatında yaygın kullanım sonucunda ayırt edici bir karakter kazanmış olma durumu vardır. Bu durumda tescilsiz marka sahiplerinin marka bültenine itiraz hakkı mevcuttur. Tescilsiz marka sahibinin, ilgili marka tescil başvurusunaf itirazını yaparken, markasını kullanım sonucu ayırt edicilik kazandığını ispat etmesi gerekmektedir.

Paris Sözleşmesi Uyarınca Tanınmış Markalar (SMK m.6/4)

Paris Sözleşmesinin 1 inci mükerrer 6’ncı maddesi uyarınca; tanınmış markalarla ile aynı veya benzer nitelikteki marka başvuruları, aynı veya benzer mal veya hizmetler için reddedilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Türkiye’de tanınmış marka olarak tescil edilen değil, Paris Sözleşmesi uyarınca tanınmış markalar için geçerlidir.

Tanınmış Marka İtirazı (SMK m.6/5)

Tanınmış marka; bir markanın güvence, kalite, reklam gücü, dağıtım ağı gibi sebeplerden dolayı tüm kesimlerce bilinen markaları ifade edilmektedir. Tanınmış marka hakkının korunması, diğer markalara nazaran daha kapsamlıdır. Tanınmış marka statüsü TÜRKPATENT tarafından gerekli şartların sağlanması sonucunda verilmektedir.

SMK m.6/5 kapsamında Türkiye’de tanınmış bir marka ile aynı veya benzer marka başvuruları nispi ret nedeni olarak öngörülmüştür. Benzer marka itirazının aksine, burada mal veya hizmet sınıfın aynı ya da benzer olmasına bakılmamaktadır. Marka başvuruları tamamen birbirine zıt faaliyet alanların da olsa dahi marka tescil başvurusuna itiraz yapılması mümkündür. Ancak, tanınmış bir marka kapsamında itirazın yapılabilmesi için aşağıdaki durumlardan birinin varlığı gerekmektedir;

  • Tanınmışlık düzeyinden haksız olarak yararlanma,
  • Marka itibarın zarar görme veya
  • Markayı sulandırma ihtimali

Fikri Mülkiyet Hakkına Dayanarak Marka Tesciline İtiraz (SMK m.6/6)

Bir marka tescil başvurusunu, bir başkasının; ismini, ticaret unvanını, fotoğrafını, telif hakkını veya herhangi bir herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi halinde nispi ret nedeni oluşturmaktadır. Fikri hak sahibi, söz konusu marka bültenine itiraz etme hakkı vardır.

Marka Yenileme Süresinin Kaçırılması Halinde Yapılan İtiraz (SMK m.6/7 ve m.6/8)

Marka tescili koruma süresi, marka başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. Marka tescili yenileme süresi ise, koruma süresinin sona erme tarihinden sonraki en geç 6 ay sonra yapılması gerekmektedir. Ancak, marka tescilini yenileme süresinin kaçırması halinde marka bültenine itiraz etme hakkı mevcuttur. Koruma süresinin bitiminden itibaren;

  • Ortak ve garanti marka sahipleri 3 yıl,
  • Diğer markalar için 2 yıl boyunca marka tescili başvurusuna itiraz hakkı vardır.

Kötü Niyetli Marka Tescil Başvurusu (SMK m.6/9)

Kötü niyetli marka tescil başvurusu itirazı, genel geçer bir sebebi yoktur. Ancak marka başvuru sahibinin; ticari işlemleri sekteye uğratma, tescil edilmemesi gereken bir marka olmasına rağmen başvuru yapılması halleri kötü niyet olarak değerlendirilmesi mümkündür.

Marka Tesciline İtirazı Kimler Yapabilir?

Marka tesciline yönelik itirazı;

  • Bir tescil marka veya tescil için başvurmuş marka sahibi,
  • Tescilsiz marka sahibi,
  • Fikri hakları ihlal edilen kişiler,
  • Üçüncü kişiler itirazda bulunabilir.

Tescilsiz marka sahipleri, SMK m.6/9 kötü niyet ve SMK m.6/3 ve SMK m.5 hükmü uyarınca itirazda bulunabilirler. Fikri hak sahiplerinin marka bültenine itirazı SMK m.6/6 ve SMK m.6/9 hükümleri uyarınca mümkün olmaktadır. Üçüncü kişiler, sadece SMK m.5 kapsamında itiraz edebilir, ancak SMK m.5/1-ç hükmü hariçtir. Bir tescil marka veya tescil için başvurmuş marka sahibi ise, SMK m.5 ve 6. Hükümleri kapsamında yer alan tüm maddeler için itiraz edebilir.

Marka Bültenine İtirazda Karşı Beyanlar

Marka tescili başvuruna itiraz edilmesi halinde, TÜRKPATENT tarafından itiraz gerekçeliyle birlikte başvuru sahibine iletilir. Marka tescil başvuru sahibi, söz konusu itirazlara karşı 1 ay cevap verme süresi vardır.  Kurum, gerekli görmesi halinde taraflara ek belge, belge ve gerekçelerle ilgili açıklamada bulunulması için taraflara bir aylık süre verebilir.

Marka tescil itiraz savunma; ilk olarak itiraza gerekçe gösteren konulara ilişkin açıklamaların çürütülmesi suretiyle yapılmaktadır.

Bu alana ilişkin daha fazla bilgi için sitemizdeki “Blog” kısmını tıklayarak makalelerimize ulaşabilirsiniz. Hukuki hizmet almak için, sitemizdeki “Online Hukuk Hizmeti” kısmından tarafımıza ulaşabilir veya “İletişim” sayfasında form doldurarak sorunlarınızı bize iletebilirsiniz.

 

 

 

Şafak Koparan Hukuk

Şafak & Koparan Hukuk ve Danışmanlık Bürosu; yoğunlukla özel hukuk alanında faaliyet gösteren bir hukuk bürosudur. Büromuzun İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakası ile Adana’da hizmet noktaları bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu