Borçlar ve Sözleşme Hukuku
Borçlar hukukunun konusu, taraflar arasındaki borç ilişkilerini düzenlemektedir. Bu borç ilişkisi; bir şeyi verme, yapma veya yapmaktan kaçınma olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Bir borcun kaynağını;
- Hukuki işlemler ve sözleşmeler doğan borç ilişkileri
- Haksız fiilden kaynaklı tazminat talepleri,
- Sebepsiz zenginleşmeden kaynaklanan borç ilişkileri oluşturmaktadır.
Bir borcun kaynağını oluşturan en yaygın sebep sözleşmelerdir. Sözleşme, iki taraflı hukuki bir işlemdir. Tarafların karşılıklı ve birbirlerine uygun bir biçimde rızalarını beyan etmesiyle sözleşme tamamlanır. Her sözleşmede dikkat edilmesi gereken hususlar olmakla birlikte, sözleşmenin niteliğine göre uzman bir kişiden destek alınması gerekmektedir.
Stratejik iş planlarının yapılmasında, işlerin yürütülmesinde hukuk kurallarına tam olarak uyulması, sözleşme akdedilirken veya idari bir karar alırken avukata danışılması, çıkabilecek bir ihtilafın yargısal yollarla çözülmeye çalışılmasından çok daha ekonomiktir. Başka bir söyleyişle, “önleyici hukuk hizmeti”, “telafi edici hukuk hizmeti”nden daha ucuzdur.
Sözleşme hazırlanırken başlıca dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Sözleşmenin tarafları,
- Sözleşmenin tanımı ve hukuki niteliği,
- Taraflar hak ve yükümlülükleri,
- Sözleşmenin tarihi,
- Sözleşmenin vadesi ve vadenin bitiminin sonuçları,
- Sözleşmenin yerine getirilmemesinin cezaları ve temerrüt halleri ve seçimlik hakların tespiti,
- Cezai şartların geçerliliği ve konuluşları,
- Ayıp durumu,
- Sözleşmede değişiklik şartları,
- Yenilik doğrucu hakların kullanımı ve şartları,
- Çekinceye dayalı özellikler,
- Hüküm boşlukları.
Şafak & Koparan Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak; sözleşmelerin pazarlık aşamasında hukuki destek vermek, bunları hazırlamak ve yorumlamak, muhtemel veya mevcut ürün sorumluluğu ile ilgili sorunları analiz etmek suretiyle müvekkillerin hukuki haklarını garantör altına alıyoruz.
Bu alana ilişkin daha fazla bilgi için sitemizdeki “Blog” kısmını tıklayarak makalelerimize ulaşabilirsiniz. Hukuki hizmet almak için, sitemizdeki “Online Hukuk Hizmeti” kısmından tarafımıza ulaşabilir veya “İletişim Formu”nu doldurarak sorunlarınızı bize iletebilirsiniz.