Blog

İlamsız Takiplerde Ödeme Emri

İlamsız takiplerde ödeme emri, başlatılan icra takibinden borçlunun haberdar edilmesi ve itiraz ile ödeme sürelerin başlatılması için icra müdürlükleri tarafından gönderilen belgedir. Borçluya gönderilen ödeme emri ile hakkında açılan icra takibinden haberdar edilir.

“Örnek No:7” ibaresi, açılan ilamsız icra takibinin türünü ifade etmektedir. İlamsız icra takibi; kira alacağı, adi alacaklar, abonelik sözleşmesi alacakları gibi türlere ayrılmaktadır.

Talep edilen alacak türüne göre gönderilen ödeme emrine “Örnek No:7” ifadeler verilmiştir. Örneğin, tahliye talepli kira alacağı için gönderilen ödeme emrine “Örnek No:13” ifadesi verilir.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emri (Örnek No:7) başlıca alacaklar için gönderilmektedir;

  • Herhangi bir belgeye dayanmaya alacaklar,
  • Fatura alacaklıları,
  • Abonelik harici sözleşme alacaklıları,
  • Tahliye içermeyen kira alacaklıları,
  • Aidat alacakları,
  • Banka dekontuna dayanana sebepsiz zenginleşme alacaklıları

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrine İtiraz Süresi Nedir?

İlamsız takiplerde ödeme emrine itiraz süresi, ödeme emrinin tebliğ edilmesinden sonra 7 gündür. İtiraz süresinin hesaplaması, ödeme emrinin tebliğ edildiği süreden sonra 7 gün üzerime konularak yapılmaktadır.

İtiraz süresinin hesaplamasında tebliğ edildiği gün dikkate alınmamaktadır. Örneğin; 19/03/2025 tarihinde tebliğ edilen ödeme emrinin son itiraz günü 27/03/2025 tarihidir.

İlamsız takiplerde ödeme emrine itiraz süresinin son günü hafta sonuna veya resmî tatile denk gelirse, bir sonraki iş günü itirazın son günüdür. Örneğin, 24/03/2025 tarihinde ödeme emri tebliğ edilmiş olsun.

Söz konusu ödeme emrine itirazın son günü 31/03/2025 tarihi olup, Kurban Bayramının ikinci gününe denk gelmektedir. Bu sebeple itirazın son günü, bir sonraki iş günü olan 02/04/2025 tarihidir.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrine Ödeme Süresi Nedir?

İlamsız takiplerde ödeme emrine ödeme süresi, ödeme emrinin tebliğ edilmesinden sonra 10 gündür. 7 günlük itiraz süresi dolduktan hemen sonra haciz uygulanma imkânı yoktur.

Borçluya tanınan ödeme süresinin dolmasının beklenilmesi gerekmektedir. Örneğin; 19/03/2025 tarihinde tebliğ edilen ödeme emrinin son ödeme günü 29/03/2025 tarihidir.  Bu süre hafta sonu ve Kurban Bayramı’na denk gelmesi sebebiyle son ödeme günü 02/04/2025 tarihidir.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri Nelerdir?

İlamsız takiplerde ödeme emrine itiraz sebeplerini üç ana başlıkta toplamak mümkündür:

  • Borca,
  • Yetkiye,
  • İmzaya itirazdır.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrinde Borca İtiraz

İlamsız takiplerde borca itiraz yapılırken herhangi bir sebep gösterilmesine gerek yoktur.  Ödeme emrine gönderen icra dosyasına; anapara ve ferilerine itiraz ettiğinizi ve böyle bir borcunuz olmadığınızı yazılı olarak beyan etmeniz yeterlidir.

Bu durumda icra takibi durdurulacak ve alacaklının dava yoluna başvurması gerekecektir. Borca itirazınızla birlikte herhangi haciz işlemi yapılması mümkün değildir.

Açılan icra takibinde yasal faiz yerine ticari faiz yürütülmesi gibi durumlarda sadece faize itiraz edilmesi mümkündür.  Ya da borcun bir kısmını icra takibi açılmadan önce ödemiş olmanıza rağmen tüm bakiye üzerinden icra takibi açılmış olma ihtimali vardır.

Bu gibi durumlarda, ödeme emrine konu borcun sadece belirli kısmına veya faizine itiraz etmek istediğinizde “kısmi itiraz” etmiş olunmaktadır.

Ödeme emrinde kısmi borca itirazın açık olarak yapılması gerekmektedir. Örneğin; “Anapara 1.000.000,00 TL borcun 500.000,00 TL’si ödenmiş olup, 500.000,00 TL ve ferilerine itiraz ediyorum.” Şeklinde itiraz edilmesi gerekmektedir.

Kısmi itiraz açıkça yapılmazsa, itiraz hiç yapılmamış sayılmaktadır.  Kısmi itiraz yapılması gerekilen yerde yapılmazsa, %20 oranında kötü niyet tazminata hükmedilmesi mümkündür. Bu sebeplerle kısmi itiraz yapılırken dikkat edilmesi gerekmektedir.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrinde Yetkiye İtiraz

İlamsız icra takiplerinde yetkide genel kural, borçlunun bulunduğu yargı yerinde icra takibi açılmasıdır. Ancak, taraflar arasındaki ilişkiye göre farklı HMK kapsamında farklı bir yetki kuralının olup olmadığı kontrol edilmesi gerekmektedir.

İlamsız takiplerde ödeme emrinde yetkiye itiraz, yetkili icra dairesinin gösterilerek yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde yetkiye itiraz yapılmamış sayılmaktadır. Örneğin; “İcra takibi yetkisiz yerde açılmıştır, yetkili icra daireleri İstanbul Anadolu Adliyeleridir” şeklinde yapılmalıdır.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrinde İmzaya İtiraz

Açılan icra takibi bir sözleşme veya taahhütname gibi borçlunun imzasının yer aldığı bir evraka dayanması mümkündür. Borçlu imzanın kendisine ait olmadığını düşünüyorsa açıkça imzaya itiraz edilmesi gerekmektedir.

Ödeme emrine itiraz sürecinde imzaya itiraz edilmediği takdirde, ödeme emrine konu evraktaki imza kabul edilmiş sayılmaktadır. Bu sebeple imzaya itirazın atlanılmaması gerekmektedir.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrine İtiraz Nasıl Yapılır? 

İlamsız takiplerde ödeme emrine itiraz, icra takibinin açıldığı icra müdürlüğüne dilekçe yapılmaktadır. İtiraz dilekçesinde asgari şu hususların yer alması gerekmektedir:

  • İcra takibinin açıldığı İcra Müdürlüğü,
  • Dosya numarası,
  • Alacaklı ve borçlu bilgileri,
  • Borca itiraz sebepleri (yetkiye, borca veya imzaya itiraz)

Borçlu gerçek kişi olması halinde; nüfus cüzdanı, pasaport gibi fotoğraflı ve T.C. Kimlik Numarasının yer aldığı kimlik veya kimlik yerine geçen belgesini sunması gerekmektedir.

Borçlunun tüzel kişi olması halinde, yetkili temsilci olduğunu gösterir imza sirküleri ve yetkilinin kimlik bilgileri yer alması gerekmektedir.

Borca itiraz bizzat takibin açıldığı icra dairesine veya size en yakın adliye vasıtasıyla yapılması mümkündür.

Ödeme Emrine Gecikmiş İtiraz Nedir? (Usulsüz Tebligat Davası)

Ödeme emrinin 7201 Sayılı Tebligat Kanunu (TK)’na uygun olarak yapılması gerekmektedir.  Usulüne göre tebliğ edilmeyen ödeme emrinden borçlu icra takibinden haberdar olmamakta ve itiraz süresini kaçırmaktadır.

Uygulamada sıklıkla TK m.21/2 uyarınca yapılan tebligatlarda haber kâğıdı kapıya yapıştırılmadan ödeme emri tebliğ edildiği sıklıkça rastlanan durumdur.

Ayrıca, borçlunun tavzih saatleri de belirtmeden de tebligat yapıldığı görülmektedir. Şirketlere yapılan tebligatlarda da tebligatı almaya yetkili kişiye tebligatın yapılması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda usulsüz tebligat söz konusudur.

Gecikmiş itiraz, borçlunun kendisine gönderilen ödeme emrinden haberdar olmaması sebebiyle icra dairesine sonradan yaptığı itirazdır.  Borçlu, itiraz süresi kaçmış ama tebligattan yeni haberdar olmuşsa 7 gün içerisinde:

  • İcra hukuk mahkemesinde usulsüz tebligat davası açması ve
  • İcra dairesine borca itiraz etmesi gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, usulsüz tebligat davasının, tebligatın öğrenildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde açılması gerekmektedir.

Diğer bir önemli husus, usulsüz tebligat davasıyla birlikte icra dairesine de borca itiraz edilmesi gerekmektedir. Sadece usulsüz tebligat davası açılması, icra takibine borca itiraz anlamına gelmemektedir.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrinin İptali Davası

İİK m.60’ta ödeme emrinin nasıl düzenlenmesi gerektiği düzenlenmiştir. Ödeme emrinde genel olarak şu bilgiler içerir;

  • Alacaklı ve borçlu bilgileri,
  • Borcun kaynağı,
  • Borca dayanak belge,
  • İtiraz usulü ve sonuçları,
  • Borcun ödenebileceği icra müdürlüğünün iban bilgileri

Ödeme emrinde icra dairesi yerine alacaklının ibanı yazması veya borca dayanak belgenin ekinde sunulmamış olması, ödeme emrinin iptali sebebidir. Bu durumda borçlu taraf, 7 gün içerisinde icra hukuk mahkemesinde ödeme emrinin iptali davası açması mümkündür.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrine İtirazın Sonuçları Nelerdir?

Ödeme emrine itiraz edilmesiyle birlikte icra takibi durmaktadır. Kısmi itiraz yapılması halinde ise, itiraz edilen kısım kadar icra takibi durmakta, itiraz edilmeyen kısmı için takip kesinleşmektedir.

Ödeme emrine itiraz edilmesiyle icra takibi başlatan alacaklı:

  • İtirazın iptali veya
  • İtirazın kaldırılması davası açması mümkündür.

İtirazın İptali Davası

İtirazın iptali davası, ilamsız takipte ödeme emrine itiraz edilmesinden sonra alacaklının genel mahkemelerde itirazı kaldırmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bir ticari ilişkiye dayanması veya tüketici işlemi konu olması durumunda arabuluculuğa başvurulması zorunludur.

İtirazın kaldırılması davası, borca itiraz edilmesinden sonraki 1 sene içerisinde açılması gerekmektedir.

İİK m.67/2 uyarınca, borçlu kötü niyetli olarak borca itiraz etmişse %20’den aşağı olmamak üzere icra inkâr tazminatına hükmedilir. Borçlunun borcu olduğunu bilmesine rağmen icra takibine itiraz etmesi olarak değerlendirilir.

İtirazın Kaldırılması Davası

İtirazın kaldırılması davası, icra takibine itiraz sonrası 6 ay içerisinde İcra hukuk mahkemesinde açılmaktadır. İcra hukuk mahkemesinde itirazın kaldırılması davası açılabilmesi için:

  • İmzası ikrar veya noterlikçe tasdik edilen borç ikrarını içeren bir senet,
  • Resmî dairelerin veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri bir makbuz veya belge olması gerekmektedir.

İtirazın kaldırılması davası, itirazın iptali davasına nazaran daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Ancak, bu yargılamada verilen karar kesin hüküm teşkil etmemektedir. Alacaklı veya borçlunun genel mahkemelerde dava açması mümkündür.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrine İtiraz Edilmemesi Halinde Ne Olur?

İlamsız takiplerde ödeme emrine itiraz edilmemesi halinde takip kesinleşir ve icra takibi başlatan alacaklı haciz işlemlerine başlayabilir. Kesinleşen icra takibi sonrasında borçlunun başvuracağı iki hukuki imkan vardır:

  • Menfi tespit davası açarak teminatla icra dosyasını durdurması,
  • Dosya borcunu ödeyerek istirdat davası açmasıdır.

İtirazın Kesinleşmesinden Sonra Menfi Tespit Davası

İlamsız takiplerde ödeme emrine itiraz süresini kaçıran borçlu, borçlu olmadığına yönelik menfi tespit davası açması mümkündür.

Menfi tespit davası, icra takibine konu hukuki ilişkiye göre genel mahkemelerde açılmaktadır. Bir ticari ilişkiden kaynaklanan alacaksa ise, asliye ticaret mahkemesinde; bir kira alacağı ise, sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

İİK m.72/3; “İcra takibinden sonra açılan menfi tesbit davasında ihtiyati tedbir yolu ile takibin durdurulmasına karar verilemez.

Ancak, borçlu gecikmeden doğan zararları karşılamak ve alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere göstereceği teminat karşılığında, mahkemeden ihtiyati tedbir yoluyle icra veznesindeki paranın alacaklıya verilmemesini istiyebilir.” Şeklinde düzenlenmiştir.

Söz konusu hüküm uyarınca, kesinleşen icra takibinin tedbiren durdurulma imkânı yoktur. Ancak, dosya borcunun %15’inden az olmamak üzere teminatla, icra dosyasına yatırılan paraların alacaklıya ödenmemesine ilişkin tedbir kararı verilmemektedir.

Menfi tespit davasının açılması herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süreye tabi değildir.

İtirazın Kesinleşmesinden Sonra İstirdat Davası

Ödeme emrine itiraz etmeyi kaçıran borçlunun haciz tehdidi sebebiyle dosya borcunu ödemesi mümkündür. Bu durumda borçlu, borcu ödemesinden bir sene içerisinde paranın iadesi için dava açması mümkündür.

Bu paranın iadesi açılan davaya istirdat davası denilmektedir.

İstirdat davası, menfi tespit davası gibi, genel mahkemelerde açılması gerekmektedir.

Uygulamada ilk olarak menfi tespit davası açılıp, %15-20 arası teminat miktarıyla, icra dosyasındaki paranın alacaklıya ödenmemesi hususunda tedbir kararı alınmaktadır. Akabinde, borçlu tarafça dosya borcu ödenmekte ve alacaklıya ödenmeden icra dosyasında bekletilmektedir.

Dosya borcunun kapanması sebebiyle, açılan menfi tespit davası istirdat davasına dönüşmektedir.

Ödeme emri itirazın kaçırılması borçlunun, dosya borcunun %115-120 arası bir bedelle hakkında haciz işlemlerini durdurma imkânı vermektedir. Bu sebeple, icra takibi açılmadan önce menfi tespit davası açılması ve tedbir alınması daha reel bir seçimdir.

İlamsız Takiplerde Ödeme Emrine İtiraz Dilekçesi Örneği

……………………. İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE

DOSYA NO      :

BORÇLU          :

VEKİLİ             :

ALACAKLI       :

VEKİLİ             :

KONU              : İcra takibine, borca ve ferilerine, yetkiye, imzaya ilişkin itirazlarımızın

sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALAR:

Alacaklı gözüken tarafından ………………………İcra Müdürlüğü  ……… esas sayılı dosyasıyla icra takibi başlatılmış ve ödeme emri …….. tarihinde tebliğ edilmiştir.  Yasal süresi içerisinde itirazlarımızı sunuyoruz. Şöyle ki;

İşbu takipte gönderilen ödeme emrinde yer alan asıl alacağa,  işlemiş faize ve borcun tüm ferilerine  itiraz ediyoruz.

İcra takibi yetkisiz yerde açılmıştır. Borçlunun mernis/mersis adresi “……..”dir. Yetkili icra daireleri ………….. İcra Müdürlükleridir.

İşbu icra takibine dayanak sözleşme/belgede yer alan imza sahtedir. Takibe dayanak belgede yer alan imzaya itiraz ediyoruz.

SONUÇ               :Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle;

Alacaklı tarafından ………………………İcra Müdürlüğü  ……… esas sayılı dosyasıyla icra takibine, borca, faize, imzaya yetkiye ve tüm takip  fer’ilerine itirazla, takibin durdurulmasına karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz.

Şafak Koparan Hukuk

Şafak & Koparan Hukuk ve Danışmanlık Bürosu; yoğunlukla özel hukuk alanında faaliyet gösteren bir hukuk bürosudur. Büromuzun İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakası ile Adana’da hizmet noktaları bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu