İş Avukatı Hizmetleri
İçindekiler
İş Avukatı Hangi Konularda Hizmet Verir?
İş avukatı, işçi ve işveren ilişkisinden kaynaklanan hukuk uyuşmazlıklarla bireylere ve ticari işletmelere profesyonel hizmet veren kişilerdir. Başka İş Kanunu olmak üzere Türk Borçlar Kanunu, Basın İş Kanunu gibi kanunlardan kaynaklanan ihtilaflarda iş hukuku avukatından destek alınmaktadır.
İş hukuku avukatı işletmelere özellikle şu konularda hizmet vermektedir:
- İş Kanunu’na uyum ve takibi,
- İş sözleşmesi hazırlanması,
- Kanunen hazırlanması zorunlu olan bordo, bildirge gibi evrakların hazırlanması,
- İşçiyle ihtilaf halinde işten çıkarma sürecinin yürütülmesi,
- Veri sorumlusu sıfatıyla işverenin KVKK’ya uyumu ve evrakların hazırlanması,
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa uyum,
- Dava takip ve danışmanlık hizmetleri
İşçi hakları avukatının başlıca işçilere verdiği hizmetler ise:
- İş sözleşmesinin feshinden kaynaklanan alacakların hesaplanması,
- İş kazası sonrası savcılık şikayet ile maddi ve manevi tazminat süreçlerin başlatılması,
- Hizmet tespit davası ve SGK davaları
- Dava takip ve danışmanlık hizmeti
İş Avukatı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Hukukun her alanında olduğu gibi, İş Hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlar tarafından hizmet almanız gerekmektedir. İş hukuku avukatı tarafından iş sözleşmesinin hangi şartlarda feshedildiği ve haklarınızın neler olduğu iyi tespit edilmesi gerekmektedir.
İşçi Hakları ve İş Avukatlarının Rolü Nedir?
İş Kanunu nispi emredici bir düzenlemedir. Bu nispi emredici özelliği; İş Kanunu’nda yer alan hükümler işçi lehine değiştirilebilirken, aleyhine değiştirilememektedir. Örneğin; bir iş sözleşmesinde, İş Kanunu’nda işçinin haklarını azaltacak veya hiç tanınmayan bir hüküm konulması mümkün değildir. Bu kapsamda iş sözleşmesinde işçi aleyhine olan düzenleme İş Kanunu’na aykırı olması halinde geçersizdir. İşçi hakları avukatı tarafından bu gibi hukuka aykırılıklar tespit edilerek işçilerin hakları koruma altına alınmaktadır.
İşçilerin iş sözleşmesi devam ederken veya iş sözleşmesi sona ererken kanunen yararlanacağı birçok hak vardır. Örneğin; iş sözleşmesi devam ederken fazla mesai ücreti alma veya hafta tatil izni talep etme bunların başındadır. Nitekim, iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı fesih halinde başlıca kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Bir işçinin haklarının neler olduğunu iş hukuku avukatından detaylı olarak öğrenme imkânınız vardır. İş hukuku danışmanlık hizmeti alarak iş sözleşmeniz devam ederken haklarınızı öğrenmek veya sözleşmeyi feshetmek için detaylı bilgi alabilirsiniz.
İş Hukukunda Arabuluculuk ve İş Avukatlarının Katkısı
İş hukukunda iş kazasından kaynaklı tazminat talepleri, sigortalı hizmet süresinin tespiti gibi birkaç dava hariç birçok dava arabuluculuğa tabidir. Konusu para olan kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti gibi işçilik alacakları için açılacak davalarda zorunlu dava şartı olarak arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir.
Arabuluculuk görüşmesi öncesinde bir işçinin kanunen hangi işçilik alacaklarını ve ne kadar talep edebileceğini bilmesi gerekmektedir. Nitekim, uzlaşma görüşmelerinde işverenle tabiri caizse hangi rakam üzerinden pazarlık yapılacağı bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda iş hukuku avukatından destek alınması ve kanunen alacakların neler olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bir iş sözleşmesinin feshi halinde işçi, arabuluculuk görüşmelerine bizzat katılmak istemesi halinde iş hukuku danışmanlık hizmeti alması faydalı olacaktır.
Arabuluculuk görüşmelerine katılacak olan işçilerin haklarının neler olduğuna ilişkin “İşçinin Tazminat Hakları Nelerdir ve Nasıl Hesaplanır?” ve “Kıdem Tazminatı Alma Şartları” adlı makalelerimizi incelemesini tavsiye ederiz.
İş Kazalarında İş Avukatlarının Rolü Nedir?
İş kazası, iş yerinde meydana gelen fiziksel veya zihinsel meydana gelen hasarlardır. İş kazasının tespiti için iş yerinin tespit önemlidir. Bir iş kazasından bahsedebilmek için, işçinin iş yerinde olması yeterli olup, bizzat işin yapıldığı esnada gerçekleşmesi aranmamaktadır. Ayrıca, işveren tarafından bir iş seyahati görevi veya iş yerinde farklı bir yere gönderilmesi esnada gerçekleşen kazalar da iş kazası olarak nitelendirilmektedir.
İşverenlerin iş kazasını önlemek adına bir dizi hukuki sorumluluğu vardır. Bu sorumluluklar 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda düzenlenmiştir. İşverenin bu sorumlulukları yerine getirmemesi halinde hem cezai hem de hukuki sorumluluğu doğmaktadır.
İş kazası sonrasında işçi belirli bir dönem çalışmaktan mahrum kalabilir, iş gücünü kaybedebilir. Bu durumda işçi, işverenin cezai sorumluluğuna ve maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Ancak, maddi ve manevi tazminat için ilk olarak iş kazası tespiti için SGK’ya başvurulması gerekmektedir. Görüleceği üzere iş kazası sonrasında birçok hukuki prosedür ve işlemler mevcuttur. Bu gibi durumlarda alanında uzman iş hukuku avukatından destek alınması, kaza geçiren işçilerin haklarını koruması için elzemdir.
İş hukuku alanında büromuzda hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için, sizler için hazırladığımız sunumuzu inceleyebilirsiniz.