Konkordato Süreçleri
İçindekiler
Konkordato Nedir? Şirketler İçin Neden Önemlidir?
Konkordato, borçlarını ödemekte zorluk çeken kişilerin mahkeme yoluyla alacaklılarla anlaşması şeklinde ifade etmek mümkündür. Konkordato sürecinde alacaklılarla anlaşması; borcu vadelendirme, indirim veya her ikisinin uygulanması şeklinde olması mümkündür. Aşağıda belirteceğimiz üzere, alacaklılar toplantısında alacaklının kabul edip etmeme durumuna göre değişmektedir.
Konkordatonun amacı; borçlunun iflas etmeden önce borçlarını ödemesi için sağlanan bir hukuki imkandır. Borçlu gerçek kişi ve şirketler, ekonomik durumunu iyileştirmek için fırsatları olmaktadır. Nitekim, hakkında iflas kararı verilen borçlu dahi, ikinci alacaklılar toplantısıyla iflastan kurtulma imkânı vardır.
Konkordato birçok farklı ayrıma tutulmaktadır. Adi olmayan konkordato, mahkeme kararı olmadan borçlularla anlaşmayı ifade eder. Adi konkordato ise, mahkeme kararıyla alacaklılarla anlaşmadır. Bu makalemizde mahkeme kararı yoluyla alınmasını ve süreçleri anlatılacaktır.
Konkordato Başvuru Şartları ve Hukuki Aşamaları Nedir?
Konkordato kararının verilebilmesi için alacaklıların, borçlunun konkordato ilan etmesi halinde iflas etmesinden daha fazla kazanç elde etmesi gerekmektedir. Yani, bir alacaklı borçlu iflas ederse alacağını daha az alması gerekmektedir. Bu durumun değerlendirmesi ise, borçlunun sunacağı ödeme projesine göre değerlendirilecektir.
Konkordato Süreçleri
Bir konkordato kararı alınması adım adım şu süreçlerle gerçeklemektedir:
Gerekçeli Başvuru Dilekçesi: Sürecin en önemli noktası başvuru dilekçesinin hazırlanmasıdır. İİK 286. Maddesi ve Konkordato Talebine Eklenecek Belgeler Hakkında Yönetmelik başvuru dilekçesinde yer alacak bilgilere yer vermiştir. Başvuru dilekçesinde genel olarak;
- Ön proje (borçların hangi suretle ve nasıl ödeneceği, kaynağın nasıl sağlanacağı),
- Mali durumu gösterir belge,
- Şirketin mali durumu gösterir belgeler (bilanço, nakit akım tablosu, gelir tablosu ve diğer belgeler),
- Alacaklılar listesi,
- Alacaklılara ödenecek miktar,
- Denetim raporu
Geçici Mühlet Kararı: Başvuru dilekçesi İİK m.286’da yer alan şartları sağlaması halinde mahkeme derhal geçici mühlet kararı vermektedir. Mahkemenin yaptığı inceleme, şekli bir incelemedir. Ön projenin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği araştırılmamaktadır, önemli olan başvuru dilekçesinin kanuna uygun bir şekilde sunulmasıdır. Geçici mühlet kararı 3 ay süreyle verilmektedir ve en fazla 2 ay uzatılmaktadır. Geçici mühlet kararıyla konkordatonun bütün sonuçları hüküm doğurur ve tüm takiplerin durdurulması gibi tedbirler alınır.
Komiser Atanması: Geçici mühlet kararı verilmesiyle birlikte mahkeme, bir komiser veya duruma göre 3 kişilik heyet görevlendirilir. Bu süre zarfında, konkordato başvuru dilekçesinde yer alan projelerin gerçekleşme durumu, gerçeği yansıtıp yansıtmadığı araştırır.
Geçici Mühletin İlanı: Geçici mühlet kararı Basın-İlan Kurumu’nun resmi portalında yayınlanmaktadır. Söz konusu ilanları www.ilan.gov.tr adresinden öğrenilmesi mümkündür. Alacaklılar, ilan yayınlanmasından sonra 7 gün içerisinde; geçici mühlet kararına itiraz etme hakkı vardır.
Kesin Mühlet Kararı: Geçici mühlet süresi içerisinde komiser tarafından bir rapor hazırlanmaktadır. Hazırlanan rapor doğrultusunda da konkordatonun başarıya ulaşması mümkün görüşüyorsa kesin mühlet kararı verilir. Kesin mühlet, geçici mühlet süresi içerisinde verilmesi gerekmektedir. Kesin mühlet kararı:
- Borçlunun mali durumu düzelmesi,
- Geçici mühlete itirazların kabul edilmesi veya
- Süresi içerisinde olmaması halinde verilmez.
Konkordato Alacak Kaydı: İİK m.299 uyarınca, alacaklıların alacağını bildirmesi için Basın-İlan Kurumu’nun resmi portalında ilan yapılmaktadır. İlanın yapılmasıyla birlikte 15 gün içerisinde alacağın bildirilmesi gerekmektedir. Adresi belli olan alacakların ilanın birer sureti adreslerine tebliğ edilmektedir. Borçlunun bilanço kaydında yer almaya alacaklılar, söz konusu 15 günlük süreyi kaçırması halinde süreç içerisinde herhangi bir alacak talep edememektedir.
Alacaklılar Toplantısı: Alacakların bildirilmesiyle birlikte kabul veya ret edilen alacaklar belirlemektedir. Alacağı reddedilen alacaklı alacak kaydı davası açma gerekmektedir. Alacak tahkimat süreci bittikten ve konkordato projesinin hazırlanmasından sonra alacaklılar toplantı yapılmaya davet edilir. İlan toplantı gününden en az 15 gün önce olması gerekmektedir. Alacaklılar toplantısında konkordato projesinden etkilenen, alacağı kaydedilmiş olanlar oy kullanabilir. Alacaklılar toplantısında karar nisapları:
- Kaydedilmiş olan alacaklıların ve alacakların yarısını veya
- Kaydedilmiş olan alacaklıların dörtte birini ve alacakların üçte ikisinin olumlu oyuyla karar alınabilir.
Örneğin; 900.000,00 TL ve 60 adet alacaklı için olumlu oy nisapları;
- 31 alacaklının olumlu oyu ve olumlu oy verenlerin alacağı 450.000,00 TL’yi geçmesi veya
- 15 alacaklının olumlu oyu ve olumlu oy verenlerin alacağı 60.000,00 TL’yi TL geçmesi gerekmektedir.
Alacaklılar toplantısında alacağı kaydedilen borçlunun haricinde:
- İİK m.206 uyarınca birinci sıradan alacaklılar,
- Borçlunun; eşi, çocuğu, annesi, babası, kardeşi
- Boşanmış olsalar dahi eşinin; annesi, babası ve kardeşi oy kullanamaz.
Toplantıda projeye olumlu oy veren alacaklı sonradan oyunu geri alamaz. Ancak, toplantı tarihinden sonra 7 gün içerisinde projeye dahil olmak mümkündür. Söz konusu süreye iltihak süresi adı verilmektedir. İltihak süresi sonra erdikten sonra komiser, 7 gün içerisinde konkordato projesinin kabul edilip edilmediğine ve tasdikinin uygun olup olmadığına dair gerekçeli raporunu mahkemeye sunması gerekmektedir.
Konkordato Tasdiki: Alacaklılar toplantısı sonrasında mahkeme, konkordato değerlendirmek için bir duruşma günü verilir ve alacakların katılması için ilan edilir. Mahkemece borçlunun konkordato projesine tasdik kararı verebilmesi için;
- Borçlunun iflas halinde alacaklının alacağı miktarın daha az olması,
- Borçlunun borcunu ödeyecek kaynağa sahip olması,
- İİK m.206 uyarınca birinci sıradan alacaklıların alacağı teminat altına alınması,
- Alacaklılar toplantısında kabul edilmiş olması,
- Gerekli harçların yatırılması olması gerekmektedir.
Konkordato Tasdik Talebinin Reddi Hali
Mahkeme atanan komiserin raporuna bağlı değildir. Ödeme planının gerçeği yansıtmadığı, başarıya ulaşamayacağını kanaat getirilmesi halinde tasdik projesinin reddine karar verilmektedir. Bu durumda alacaklılar, borçluya yönelik icra takibi yapabilir, geçmişe yönelik faiz talep edebilir.
Konkordato tasdik talebinin reddedilmesi halinde mahkeme, iflasa tabi firmalar hakkında iflas karar vermesi mümkündür. Örneğin, bir anonim şirket sermayesinin borçlarını karşılamayacak olması halinde hakkında iflas kararı verilmesi mümkündür.
Konkordato İlan Eden Firmalar Nasıl Öğrenilir?
Konkordatoya ilişkin yapılacak olan ilanlar www.ilan.gov.tr adresinden takip edilmektedir. Sitede yer alan arama butonuna alacaklı olduğunuz firmanın unvanını veya davasının görüldüğü mahkeme bilgilerini yazmanız halinde ilana ulaşabileceksiniz.
Konkordato Süreci Ne Kadar Sürmektedir?
Konkordato süreci 3 aylık geçici mühlet kararıyla başlatmakta olup, en fazla 2 ay uzatılabilmektedir. Geçici mühlet içerisinde şartları mevcutsa kesin mühlet kararı verilmesi gerekmektedir. Kesin mühlet kararı 1 sene sureyle verilmektedir. Mahkeme tarafından atanan komiserin gerekçeli raporu ve alacaklıların görüşü alınarak kesin mühlet süresi 6 ay süreyle uzatılması mümkündür. Tüm bilgiler ışığında konkordato süreci hukuken en fazla 24 ay sürmektedir.
Konkordato Sürecinde Borçlu ve Alacaklı Hakları Nelerdir?
Konkordato borçlu firmalar açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Geçici veya kesin mühleti içerisinde borçlu kişiye yönelik takip yasağı mevcuttur. Borçlu hakkında, imtiyazlı ve rehinli alacaklılar hariç, icra takibi yapılamamaktadır. Açılan icra takipleri durdurulmakta ve borçlu hakkında ihtiyati tedbir veya haciz kararı uygulanamamaktadır. Konkordato sürecinde borçlu kişiler, ekonomik durumlarının düzeltilmesi için gerekli önlemler alınmıştır.
Konkordato sürecinde alacaklı kişiler de aktif rol oynamaktadır. Mahkeme tarafından atanan komiserler tarafından belirli periyotlarda ara rapor düzenlenip, borçlu hakkında rapor sunmaktadır. Alacaklı kişiler, borçlu firmaları yakından takip etmektedir. Genel olarak alacaklı kişilerin hakları:
- Geçici veya kesin mühlet kararına itiraz ve kanun yoluna başvurmaları,
- Alacak kaydı ve takibi,
- Kesin mühletin uzatılmasında görüş bildirme ve itiraz
- Konkordatonun feshi gibi bir hukuki yolları mevcuttur.
Konkordato Danışmanlığı Hizmeti
Alacaklı ve borçlu kişiler tarafından uzun ve karmaşık olan bu süreçte konkordato danışmanlığı hizmeti alınması büyük önem taşımaktadır. Bu makalemizde size mümkün mertebe en kısa şekilde süreç anlatılmak istenmiştir. Ancak; ön projenin hazırlanması, alacak kaydı, ödemenin takibi, tasdik projesine aykırılık halinde konkordatonun feshi gibi birçok usulü takibi gerekmektedir. Özellikle alacaklı olan kişilerin, iflas davaları uzmanından konkordato danışmanlığı alması faydalı olacaktır.
Bu alana ilişkin daha fazla bilgi için sitemizdeki “Blog” kısmını tıklayarak makalelerimize ulaşabilirsiniz. Hukuki hizmet almak için, sitemizdeki “Online Hukuk Hizmeti” kısmından tarafımıza ulaşabilir veya “İletişim” sayfasında form doldurarak sorunlarınızı bize iletebilirsiniz.