Marka Vekilliği

Marka Vekili Kimdir?

Marka vekili, TÜRKPATENT siciline kayıtlı marka ve tasarım tescil başvurusunun baştan sona takip eden kişilere verilen addır. Marka vekili hizmeti, avukatlık mesleğinden farklı bir meslek grubu olup, TÜRKPATENT sonucu sınavda başarılı olanlar tarafından bu hizmet verilmektedir. Marka vekili olmak için, hukuk fakültesi bitirmek şart olmasa da bu alanda çalışan avukatlardan hizmet almak markanızın hukuki açıdan korunması için daha faydalı olacaktır. Ofisimizin kurucuları Arb. Av. LLM. Sena KOPARAN ŞAFAK ve Arb. Av. LLM Kaan ŞAFAK marka vekili olup, “İmza Marka” adlı kuruluşta marka vekilli hizmeti vermektedir.

Marka vekili hizmetleri

Marka Vekili Avukat Hizmetleri

Marka vekili avukat hizmeti, büromuzda fikri ve sınai mülkiyet hukuku alanında akademik çalışmalar yapan alanında uzman, marka vekili lisansına sahip avukatlar tarafından hizmet verilmektedir. Marka vekili avukatlık hizmetleri kapsamında başlıca şu hizmetleri sunmaktayız;

  • Marka tescil işlemleri,
  • Marka araştırma,
  • Tescilli markayla aynı veya benzer markaları izleme ve itirazlar,
  • TÜRKPATENT nezdinde itiraz işlemleri,
  • Tasarım tescil süreçleri,
  • Marka tecavüz hallerinde hukuki koruma

Marka Tescili Nedir?

Marka tescili, işletmenizin kullandığı markanın sicile kayıt suretiyle koruma altına alınmasıdır.  Tarafınızca bulunan marka tescil suretiyle size ait olduğu alenileşmektedir. TÜRKPATENT nezdinde tutulan sicilde markanız kaydedilmekte ve herkese karşı mülkiyet hakkı korunmuş olur. Marka vekili olarak, markanın sicile kayıt sürecinde tüm aşamaları takip etmekteyiz.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Marka hakkı, 6769 Sayılı Fikri ve Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında koruma altına alınmıştır.  Söz konusu kanun kapsamında marka hakkınızın koruma altına alınması için markanızın tescil edilmesi gerekmektedir. Markanızı tescil ettirmediğiniz takdirde tamamen korumasız değilsiniz. Ancak, marka tecavüz hallerinde tam koruma sağlamak için marka tescili elzemdir. Fikri ve Sınai Mülkiyet Kanunu (FSEK) kapsamında markanızın korunması tescil edilmesi gerekmektedir.

Ticari hayatta markanızı büyütmek ve kurumsallaşmak hedefinde olan kişilerin markalarını kendileri veya bir marka vekili aracılığıyla tescil etmelerini öneririz. Ayrıca düzenli olarak bir marka avukatından hizmet alınması markanızı efektif koruma sağlayacaktır.

Marka Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır?

Marka tescil sorgulama işlemi, tescil yaptırmak istediğiniz tescile uygun olup olmadığının araştırılması işlemidir.  Marka vekili tarafından tescili istenen markanın daha öncesinde tescil edilip edilmediği veya başka bir marka ile benzer olup olmadığını araştırılmaktadır. Marka tescil araştırması yapılmadan tescil başvuruları aynılık veya benzerlik nedenleriyle reddedilme ihtimali karşı karşıya kalmaktadır. Marka vekili tarafından tescili talep edilen markanın ana unsurları tespit edilip, daha öncesinden tescil edilen markalarla karşılaştırmaktadır.

Marka Tescil Ücreti

Marka tescil ücreti, markanızı tescil ettirmek istediğiniz sınıfa ve sınıf sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Türk Patent tarafından markanızı tescil ettirmek istediğiniz sınıf başına 1630 TL harç tahsil etmektedir. Örneğin, 1 sınıflı marka tescil ücreti başvurusunun harç bedeli 1630 TL iken iki sınıflı marka başvurusu harç bedeli 3260 TL’dir. TÜRPATENT tarafından tahsil edilen harca ek olarak marka vekili aracılığıyla yapacağınız başvuru için ayrı bir hizmet bedeli ödemektesiniz. Ofisimiz, tescil talep edilen bir marka adına sınıf sayısı farkmeksizin, marka vekili hizmet ücreti sabittir.  Detaylı bilgi için marka vekili hizmetleri için mevcut olan “İmza Marka” isimli sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Ve Nereye Yapılır?

Marka tescil başvurusu, TÜRKPATENT tarafından kurulan EPATS sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Marka tescil başvurusu, elektronik ortamda doldurulan form üzerinden yapılmaktadır. Elektronik ortamda doldurulan form eksik olması halinde başvurunuz geçerliliğini etkilemektedir. Marka başvurusunun bir marka vekili aracılığıyla yapılma zorunluluğu yoktur. Ancak, marka vekili tarafından bir uzman destek alınması, tarafınıza zaman ve masraf tasarrufu sağlayacaktır.

Her bir marka için ayrı bir tescil başvurusu yapılması gerekmektedir. Marka tescil başvurusu bir marka örneği için geçerlidir. Ancak, bir marka örneğini birden fazla mal veya hizmet sınıfında tescil edilmesi mümkündür.

Marka tescil koruması, FSEK m.11 kapsamında başvurunun kesinleşmesiyle başlar. Bu sebeple bir marka vekili ile tescil başvurunun yapılması, marka hakkınızın korunması için önem arz etmektedir. Marka başvurunuzun kesinleşmesi için;

  • Başvuru sahibinin kimlik bilgilerinin yer aldığı başvuru formu,
  • Marka örneği,
  • Marka tescili talep edilen mal veya hizmet sınıf numaraları,
  • Marka tescil ücreti ve ücretin ödendiğine ilişkin bilginin kuruma sunulması gerekmektedir.

Markanın koruma süresinin mümkün olduğunca erken başlaması için bir marka vekilinden hizmet almanızı öneririz.

Uluslararası Marka Tescili

Uluslararası marka tescili, Madrid Protokolü kapsamında tek bir ülkede yapılan tescilin protokole tabi tüm ülkelerde de geçerli olmasını ifade etmektedir. Uluslararası marka tescili, Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde oluşturulmuş World Intellectual Property Organization (WIPO) aracılığıyla yapılmaktadır. Ülke içerisinde yapılan marka tescili prosedürlerinden farklılar içermektedir. Özellikle ithalat ihracatla uğraşan firmaların uluslararası marka tescil yaptırmaları;

  • Gümrük işlemlerinde kolaylık,
  • Marka tecavüz hallerinde etkin koruma,
  • Ticarette kolaylık sağlayacaktır.

Uluslararası marka tescili yapmak isteyen kişilerin alanında uzman bir marka vekilinden hizmet almaları sürecin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.

Marka Tescil Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır

Marka tescil başvurusu doğru bir şekilde yapılması halinde ortalama 6 ile 8 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Marka tescil sürecinde, TÜRKPATENT tarafından verilen olumsuz karar ve üçüncü kişilerin itirazları olması durumunda süreç 15-20 aya kadar uzayabilmektedir. Marka vekili tarafından olumsuz karar veya itirazlara yapmış olduğu itirazlar veya cevapları süreyi uzatabilmektedir.

Marka Tescil Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Marka tescili başvurusu için gerekli evraklar tescili istenen markaya göre değişkenlik göstermekle beraber, tüm başvurular için istenen aynı belgeler bulunmaktadır. Örneğin, rüçhan hakkı talebi mevcut olması halinde rüçhan belgesinin sunulması gerekmektedir. Marka vekili tarafından başvurunun niteliğine göre gerekli evraklar listesi oluşturulmaktadır.

Marka tescili almak için şirket gerekli değildir. Bir gerçek kişinin de marka tescil başvurusunda bulunması mümkündür.

Marka tescili için tüzel kişilerden istenen belgeler:

  • Başvuru sahibinin kimliğine ilişkin bilgileri içeren başvuru formu
  • Faaliyet belgesi
  • Vergi levhası
  • Vekaletname (Gerekliyse)
  • Marka örneği (logo, imge vb.)
  • Başvuruya konu mal veya hizmetlerin listesi
  • Başvuru ücreti için banka dekontu

Marka tescili için gerçek kişilerden istenen belgeler:

  • Başvuru sahibinin kimliğine ilişkin bilgileri içeren başvuru formu
  • C kimlik numarası
  • Vekaletname (Gerekliyse)
  • Marka örneği (logo, imge vb.)
  • Başvuruya konu mal veya hizmetlerin listesi
  • Başvuru ücreti için banka dekontu

Marka tescil başvurunuzda eksik evrak olması halinde, başvuruyu yapmış olan marka vekiline veya tarafınıza eksik belge bildirimi iletilmektedir. Bazı eksik belgelerin tamamlanmaması başvurunuz işlemden kaldırılmasına veya bazı haklardan yararlananınıza sebebiyet vermektedir. Bu sebeple bir marka vekili aracılığıyla sürecin yönetilmesi mağduriyet yaşanmasının önüne geçmektedir.

Marka Tescili Yenileme

Marka yenileme işlemi, tescilli olan markanızın sicil üzerinde yenilenmesini ifade etmektedir. Markanız, marka tescil başvurusunun kesinleşmesinden itibaren 10 yıl boyunca korunmaktadır. Marka tescili yenileme işlemi, bu 10 yılın sonunda yapılmaktadır. Yenileme başvurusu söz konusu 10 yılın dolmasına son 6 ay kala yapılmaktadır. Söz konusu süre kaçırılması halinde, 10. Yılı geçen sonraki 6 ay içerisinde ek ücret ödenerek de yapılmaktadır.  

Yoğun iş hayatı sebebiyle marka hakkının ihlali veya koruma sürelerinin takibini kaçırma ihtimalinin önüne geçmek için bir marka vekili avukatlarla çalışmak reel bir seçimdir. Nitekim, marka avukatı ve vekili ile hem TÜRKPATENT nezdindeki süreçleri yürütebilir ve marka hakkının ihlaline yönelik yargılama yollarına başvurabilirsiniz.

Marka vekili ve marka avukatı hizmetleri için tarafımıza ulaşabilir veya “İmza Marka” isimli internet sitemizi ziyaret veya https://www.skhukukdanismanlik.com/iletisim/ sayfasından bizlere  ulaşabilirsiniz.

Hemen
Danışmanlık Alın!

Marka Vekilliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Marka avukatı, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku başta olmak üzere, markayla alakalı tüm hukuki literatüre hâkim, alanında uzman avukatı ifade etmektedir. Marka hukuku, marka sahibinin tescili, tescil sonrası kullanımı, marka hakkına tecavüz hallerini düzenleyen hukuk disiplinidir. Hukukun her alanında olduğu gibi, marka hukuku alanında çalışan uzman avukatlardan destek alınması gerekmektedir. Hukuk büromuzda; marka vekili ünvanlına sahip, Fikri ve Sınai Mülkiyet hukuku alanında yüksek lisansını yapmış marka vekili avukatlar tarafından hizmet verilmektedir.

Marka vekilliği, TÜRKPATENT nezdinde sicile kayıtlı marka vekilleri tarafından marka tescil ve tescil sonrası işlemleri yürütülen meslek grubudur. Marka vekilliği, sadece TÜRKPATENT siciline kayıtlı kişiler tarafından yerine getirilmektedir. Bir marka vekili; markanızın tescilini, tescile yönelik itirazları, taklit marka tescilinin takibi, marka bültenine itirazları, gibi TÜRKPATENT nezdindeki süreçleri yönetmektedir.

Marka tescili hizmeti, TÜRKPATENT siciline kayıtlı marka vekilleri tarafından yerine getirilmektedir. Bu sebeple marka tescil süreçleri sadece marka vekilleri tarafından yapılabilmektedir. Ancak, bir marka vekili avukat tarafından tescil süreçlerinin yürütülmesi, ileride yaşanabilecek hukuki sorunlar açısından da size avantaj sağlamaktadır. Nitekim, tescil başvurusunda bulunan marka vekili aynı zamanda avukatınız olması durumunda, marka hakkının ihlali halinde aynı kişiyle yargılama yoluna başvurabilirsiniz.

Marka itirazları, TÜRKPATENT tarafından her ay yayınlanan marka tescil başvurularına yönelik yapılan itirazdır. İtirazlar, EPATS sistemi üzerinden yapılmaktadır. Marka itirazınızın SMK m.5 ve 6. Hükümlerinden biri veya birkaçına dayanarak yapılmaktadır. İtirazını yaparken; itiraza konu belgelerinizi eklemenizde fayda vardır. Örneğin; bir taklit marka itirazında tarafınıza ait markayı ve marka kullanım şekillerini eklemeniz gerekmektedir. Ayrıca, marka kullanım ispatını da itiraz yaparken yerine getirmenizde fayda vardır. Detaylar için “Marka Bültenine İtiraz” adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Marka ihlali halinde ilk olarak yapılması gereken husus ihlal durumun sonlandırılmasıdır. Bunun için ilk olarak ihtiyati tedbir yoluyla tecavüz durumunu sonlandırabilirsiniz. Akabinde; ihtiyati tedbir kararını icra takibine koyarak marka hakkına tecavüz teşkil eden ürünlerin toplatılması veya instagram gibi sosyal medya mecralarına erişim engeli koydurma yollarını uygulayabilirsiniz. Marka ihlali halinde maddi ve manevi tazminat imkanlarınız da vardır. İhtiyati tedbir sonrasında açacağınız davada maddi ve manevi tazminat da talep edebilirsiniz. Marka ihlali ayrıca SMK m.30 kapsamında bir suç olarak düzenlenmiş olup, marka hakkının ihlali akabinde 6 ay içerisinde cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Detaylar için “Marka Hakkına Tecavüz” adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Marka hakkı, tescile bağlı bir haktır. SMK kapsamında markanızın korunması için tescil edilmesi gerekmektedir. Tescilsiz bir markaya ilişkin SMK kapsamında yer alan; maddi ve manevi tazminat, tecavüzün önlenmesi, suç duyurusu gibi haklardan faydalamamaktadır. Ayrıca, marka tesciliyle birlikte markanızın mülkiyeti resmi sicillerde alenileşmektedir. Bu gibi birçok sebeplerden dolayı markanızı tescil ettirmeniz büyük önem taşımaktadır. Detaylar için “Marka Hakkı” adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Başa dön tuşu